de ziua ta, femeie!

Femeia… Nimic nu am apreciat vreodata mai mult la o femeie decat feminitatea. Atatea calitati intr-o singura rasuflare, intr-o singura exprimare. Fie ea mama, sora, fiica, prietena, bunica, sotie, colega, amica, sau o simpla straina. E aceeasi femeie fara de care pur si simplu nu am putea exista. Respect femeia si o apreciez pentru tot ceea ce este. Insa niciodata nu mi-as dori sa fiu femeie. Conditia ei mi se pare o inechitate de cand ma stiu si nu ma stiu. Cred ca statutul femeii a fost si este unul inferior, si asta fara sa putem condamna pe cineva anume. Din pacate, discriminarea directa sau indirecta a femeii a existat si exista.

Femeia a ratat startul, nascandu-se mai tarziu, dintr-o coasta a lui Adam. De ce femeia a fost prima care a cazut prada ispitei nu stiu, dar prin pacatul originar, femeia este condamnata la suferintele nasterii si la o eterna supunere fata de barbat. Daca drepturile femeii in trecut erau net inferioare barbatului, ea fiind perceputa multa vreme ca un negru pe plantatie, exemple fiind nenumarate, nici in prezent, in ciuda unei oarecare emancipari, faptura cu „a” in coada nu a atins acelasi nivel cu barbatul. Interdictia de a intra in altar, existenta haremului, inferioritatea fizica si chiar psihica fatza de barbat, problemele menstruale lunare, accesul profesional limitat la unele functii, durerile facerii, responsabilitatile multiple in gospodarie, nevoia stringenta de cochetarie inainte de o iesire in oras, eticheta pe care societatea abia asteapta sa i-o lipeasca in caz negativ, sunt doar cateva din inegalitatile unei ecuatii cu aceleasi necunoscute. Femeia pare sa aiba in continuare mai multe obligatii decat drepturi, si asta nu e in regula. Si nu inteleg de ce.

Nu cred ca o simpla zi de 8 martie poate compensa cu ceva neajunsurile femeii intr-o lume nedreapta, poate a barbatilor. Dar e posibil ca pana si existenta unei astfel de zile a femeii sa fie dovada perfecta a acestei discriminari, sa fie o recunoastere a diferentei. Prea putin insa. Nu stiu daca femeia e mai sensibila, mai frumoasa, mai inteleapta, sau mai altfel decat barbatul. Dar stiu ca ar trebui sa aiba acelasi statut intr-o lume si asa inegala. Si nu ar trebui sa existe o zi de 8 martie in care sa ne prefacem ca o respectam mai mult, aruncandu-i mecanic o floare si un „la multi ani”.

3 răspunsuri sa “de ziua ta, femeie!”

  1. bingo!

  2. A fi femeie si a fi imaginea femeii prinsa in matricea patriarhala sunt doua chestii diferite. Asa ca… „I see you, Jake Sully!”

  3. toate ca toate, da’ ce treaba are avatarul cu asta nu pricep… oricum, poezia de dincolo pare interesanta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: