C-asa-i romanul…

Compar poporul roman cu un puscarias iesit recent din inchisoare (comunism). Nu stie sa foloseasca libertatea pentru a se reabilita, ci dimpotriva, nu poate scapa de vechile metehne, avand un comportament deficitar. Capabil, dotat cu talent nativ, fostul detzinut are incercari sporadice de a se reintegra in societate, la fel ca un drogat care se jura ca s-a lasat de doar 2 zile. Uneori chiar vrea, dar se intampla numai atunci cand ii este prea rau, dupa care isi revine si o ia de la capat. Ca un alcolist notoriu. Incearca sa ciupeasca ceva de ici, ceva de colo, neavand vointa, poate nici puterea, de a fi consecvent in a se indrepta. Daca incerci sa discuti cu el, se plange ca societatea-i de vina, ca e marginalizat, sau ca pur si simplu destinul e prea crud cu el, si lumea merge intr-o directia gresita. De ce n-ar urma trendul? Sistemul e vinovat, nu el. Vrea sa plece, sa faca, sa dreaga, se lauda chiar ca are planuri, la o adica e mandru si nu vrea mila. In sensul in care iti cere bani de tigari, dar se jura ca nu-i milog. Daca nu-i dai, te injura. N-a prea avut parte de educatie, cine s-o faca? Stiu, are un suflet bun, dar e sufletul prietenului de care tre sa te feresti atunci cand de dusmani te feresti singur. Promite ca se face de treaba, dar a crede in el e ca si cum ai paria la loto. Nu, nu crede in proiecte, ii place sa traiasca de pe-o zi pe alta. Il privesti… e ca un cersetor. Murdar, bolnav, stand sprijinit de-un colt de baraca, cu privirea in gol. Ploua degeaba peste el si nu-l mai crede nimeni. L-au jupuit si altii, dar s-a jupuit singur. Intre timp, a mai fost prins in offside, dar mai mult iertat pentru magariile facute, prin prisma unei lipse de discernamant stabilite de medici. A apelat la niste relatii si i-a tras pe sfoara si p’astia. A innebunit lupul, iar cainii stau si urla la luna. Si caravana trece….

2 răspunsuri sa “C-asa-i romanul…”

  1. […] C-asa-i romanul… Fri Sep 10, 2010 9:34 am Compar poporul roman cu un puscarias iesit recent din inchisoare (comunism). Nu stie sa foloseasca libertatea pentru a se reabilita, ci dimpotriva, nu poate scapa de vechile metehne, avand un comportament deficitar. Capabil, dotat cu talent nativ, fostul detzinut are incercari sporadice de a se reintegra in societate, la fel ca un drogat care se […] […]

  2. In decembrie 1989 majoritatea au crezut ca singura conditie suficienta pentru a trai ca in „Dallas” era caderea comunismului…unii au si murit atunci crezand asta. Ori lucrurile stateau „un pic” altfel…libertatea are pretul ei iar lumea concurentei e cam nemiloasa. Greul urma dupa dec. 1989… si trebuia inceput cu legea lustratiei. Poate ca azi am fi fost mai aproape de liman. Frumoasa tara..pacat ca-i locuita.
    Imi e asa ciuda ca nu am putearea de a face mai mult decat atat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: