Plictiseala de a nu fi roman

Ce nu face omu’ pentru bani…. Ehe… Da’ ce nu face banu’ pentru om…. Gand la gand cu bucurie.

Vorbim azi despre astia care cauta locuri de munca, da’ si despre aia care ofera. Cerere si oferta. Merg mana-n mana.

Se pare ca moda site-urilor in domeniu, gen bestjobs, nu mai e atat de eficienta. Tot mai multi in ultima vreme isi cauta job-uri postand pe propriul blog sau trimitand mail-uri siropoase pe unde apuca. Deh, sedentarismul… Sau, in ultim caz, apeleaza la vesnicul ziar. Gen „evenimentul”. DE LA PRETENTII PANA LA CE STIU SA FACA E PAUZA. D’AIA SI PREFERA SCURTATURA.

EXEMPLUL 1. Un caz (din multe altele) care a facut destula valva si rating pe net si nu numai. Sub titlul „Angajeaz-o pe Ana”, o tipa si-a facut blog pentru a posta un anunt in care vrea neaparat un job. (http://anatomamaria.wordpress.com/). Locuieste cu cainele ei, cu chirie, in Bucuresti. Are 28 de ani si tocmai a absolvit o facultate. Vrea musai un servici „decent, stabil, minim 1500 roni lunar”, etc. Ce stie sa faca? Pai uite: din spusele stimabilei, „stiu sa raspund la telefon si sa organizez agenda unui manager”. De asemenea, „fac cea mai buna cafea din lume, sunt o prezenta placuta, etc”. Dar din capul locului tzine sa precizeze ca nu s-ar deda la alte lucruri rusinoase cu managerul de care vorbeste. Personal, cred ca se pricepe la scris. Nu stiu insa daca e suficient sau daca nu cumva ar trebui sa puna altfel problema.

EXEMPLUL 2. Dupa cum ziceam, alta metoda in trendul gasirii jobului, mailul care ar trebui sa prinda. Comoditate in stil jmecheresc. Victor Ciutacu publica pe blogul lui (http://www.ciutacu.ro/articol/cine-vrea-un-chelner-la-tinichigerie) mailul unui onorabil autor de mail, prin care se doreste angajarea in trustul lui Voiculescu. Iata cum. Debutand cu sentimentalisme gen „Draga Ciutacu”, cavalerul spune ca vrea sa revina in acelasi Bucuresti cu prietena, pentru a-si continua studiile, dar n-are bani si vrea un job. Bun. Dar omul incepe iar cu jmecherii. „Cum mie imi place ce nu-i place lui Base, automat imi plac si mogulii, iar cel mai mult imi place mogulul tau”. Omul continua accesul de sinceritate: „nu ma deranjeaza sa fiu baiat de mingi, sa fac cafele sau alte lucruri de genul asta”. In final, se pune punctul pe i: „daca imi poti vinde un pont despre cum ar trebui sa procedez sau daca imi poti pune o vorba buna as aprecia…” Si toate astea, cum altfel, nu-i asa (vorba zanei surprizelor), decat „pe un salariu decent”.

EXEMPLUL 3. Metoda ziarului „Evenimentul”. La o prima strigare, vreo jumate din anunturile ce ofera locuri de munca sunt legate de un studio si se refera exclusiv la doamne si mai ales domnisoare. Discriminatorii din start, in caz ca unii domni si-ar dori si ei. Stati linistiti, nu se sesizeaza nimeni. Aflam lucruri noi, DEMENTZIALE !!, de exemplu (http://anunturi.evenimentul.ro/index.php?categ_id=64): „scoala de videochat nu e un studio de video chat ci este ceea ce nu au majoritatea studiourilor :D” Mai mult, „scoala de videochat este prietena ta pe care o intrebi ce inseamna video chat si stie sa-ti raspunda” 😀 

Un alt exemplu, de partea „cererilor”, e urmatorul: „studenta anul 2, specialitatea contabilitate, doresc sa fac practica in domeniul contabil”. Personal, nu inteleg cum cineva de la o firma serioasa citeste prin miile de anunturi din ziarul respectiv, il gaseste pe asta si o suna pe stimabila studenta, rugand-o eventual sa se prezinte la practica. O fi vorba de moara care vine alergand la sac. Cat despre poza din debutul articolului, am gasit-o in acelasi ziar de azi, si mi se pare absolut criminala!!

Apreciez oamenii care vor sa munceasca. Ii apreciez pe cei care se zbat pentru a-si castiga un trai „decent”. Dar ii apreciez DOAR pe cei care folosesc metode „decente” in ambitia lor. PENTRU CA TARA ASTA E SATULA DE JMECHERI ASA CUM O FOSA SEPTICA PLINA E SATULA DE RAHAT.

3 răspunsuri sa “Plictiseala de a nu fi roman”

  1. […] Plictiseala de a nu fi roman Mon Aug 09, 2010 11:13 am Ce nu face omu’ pentru bani…. Ehe… Da’ ce nu face banu’ pentru om…. Gand la gand cu bucurie. Vorbim azi despre astia care cauta locuri de munca, da’ si despre aia care ofera. Cerere si oferta. Merg mana-n mana. Se pare ca moda site-urilor in domeniu, gen bestjobs, nu mai e atat de eficienta. […] […]

  2. Foarte frumoasa noua fata a blogului. Felicitari!

  3. Mersi Florin. Apreciez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: