Lina, lina, Madalina Manole…

Daca ar mai fi una ca ea in coclitul peisaj artistic autohton, nu as fi acum atat de amarat. Dar era un unicat. Era preferata mea… Sigur, am crescut si eu pe melodiile ei, de o profunzime fantastica. Vocea aceea parca mereu ragusita a ei, plina de talent, era inconfundabila. Dincolo de asta, pentru mine ea era un simbol al feminitatii. Un model de discretie si frumusete in tot ceea ce facea. Inmarmurit de socul disparitiei sale, as fi trecut mai usor peste asta daca ar fi fost rapusa, ca si Laura Stoica de exemplu, de un nefericit accident, semn al unei dorinte divine. Altfel insa, ceea ce s-a intamplat cu ea devine nu doar diabolic si de neinteles, ci chiar revoltator.

Refuz sa cred ca ea ar fi principala vinovata pentru ceea ce s-a intamplat. Balanta motivelor care s-o determine sa traiasca era mult inclinata. Daca ar fi clacat, o putea face cu usurinta in atatia ani (2004-2008) in care chiar ar fi avut motive: tradarea fostului sot, despartirea de dansul, absenta unui copil pe care si-l dorea de atata vreme, regresul in muzica, singuratatea, moartea fostului sot, etc). Si sub nici o forma acum, cand era intr-o ascensiune evidenta, atat personala cat si profesionala.

Sensibilitatea si firea ei luptatoare n-o puteau determina sa-si abandoneze propriul copil, dorit atat de mult in viata sa. Nu era o lasa, nu era o egoista, iar cei ce-au cunoscut-o indeaproape confirma asta. Ultimul album reprezenta pentru ea o provocare, si chiar daca era scarbita de sistemul de nonvalori promovat in mass-media, avea destula experienta, inteligenta si forta incat sa stie ca e mai buna si ca poate reusi. In plus, prezenta ei era la fel de incantatoare iar frumusetea continua sa-i fie un aliat. Si am ajuns la sotul ei. Iar aici ma opresc, pentru ca nu am suficiente date. Sunt convins ca s-au iubit, dar nu stiu cat de mult si pana cand. Si de aici apar intrebarile.

Fara sa acuz pe nimeni, simt ca ceva nu se leaga. Graba anchetatorilor de a clasa dosarul cu sinucidere din start, mi se pare revoltatoare si incorecta. Nu stiu daca si ei sunt bugetari ce actioneaza in virtutea taierilor cu 25% a motivatiei de munca, dar e obligatoriu sa dea o mai mare atentie detaliilor, sa cerceteze in amanunt cazul (amprente, ancheta, investigatii) si abia la sfarsit sa se pronunte. Altfel, mi se pare ca exista si o vina indirecta in cazul celor apropiati Madalinei, care au stat nepasatori in fata posibilelor semne ale unui presupus amator de sinucidere. Nu poti sa ii aduci cu nonsalanta prietenei tale otrava necomercializata pe piata, cand stii ca tocmai avusese o tentativa de suicid prin inghitire de pastile, nu poti sa nu comunici cu sotia ta, sa nu incerci s-o scoti din starea presupus depresiva daca vrei cu adevarat, etc.  Cred ca sotul ei poate da mai multe raspunsuri in acest sens, de care se face si el responsabil. S-a confirmat la autopsie ca Madalina nu era bolnava. Nu suferea de nici o boala incurabila. Ceea ce inseamna, odata in plus, ca nu avea motive reale pentru un asemenea gest, si ca cei din jurul ei puteau ajuta la evitarea unei astfel de tragedii.

Pana cand Dumnezeu va face lumina, daca va vrea s-o faca, acelasi Dumnezeu sa te ierte Madalino, si sa te odihneasca in pace!

3 răspunsuri sa “Lina, lina, Madalina Manole…”

 1. Dumnezeu s-o ierte! Pacat de o asemenea artista tinara, frumoasa si talentata. Un ultim ropot de aplauze peste cortina cazuta. Ramii cu bine!

 2. Dumnezeu s-o odihneasca-n pace!Pcat de tineretea ei si mai ales de copilas ca a ramas fara mama asa de micut.O voce de neuitat
  Condoleante familiei.

 3. Nu ma mai satur sa-i ascult melodiile. Sunt pline de sensibilitate. Este un omagiu pentru EA, cea care ne-a incantat si ne-a transmis atata iubire.
  Daca ar fi fost atenti, daca i-ar fi fost aproape sufleteste cei din familia si mai ales sotul ei ar fi ajutat-o.
  Madalina nu a putut face asta. Era plina de tinerete, de veselie…
  Dumnezeu s-o odihneasca si sa-i aseze sufletul in lumina !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: