Realitati nesimtite

Context 1: La doar cateva luni dupa alegeri si dupa anuntarea depasirii crizei, cu o agresivitate nefireasca, presedintele Basescu (si nu guvernul cum ar fi normal) a anuntat masuri fara precedent asupra unei parti a populatiei (nu remanieri, nu asumari a raspunderii, nu nimic): reducerea salariilor bugetarilor cu 25% (doctori, profesori, politisti, militari, etc, la gramada), a pensiilor cu 15% (ce vina au batranii amarati cu pensii mizere, care au muncit o viata si si-au platit darile, au vina ca traiesc? si cine-i protejeaza?), a ajutoarelor de somaj, subventiilor, indemnizatiilor, etc. Pasivitatea sindicatelor, a opozitiei, a populatiei pare a fi o resemnare cu iz de teama si neputinta. Orice gest te poate decapita pentru ca totul este controlat. Senzatia de lehamite si nedreptate, de strigat in gol si catre nimeni pare mai apasatoare ca in alte dati. Si asta pentru ca suntem incoltiti atat de camatarul apocaliptic (extern), care isi incercuieste prada adulmecand-o, cat si de catre o clica de smecheri (intern) care ne arata pisica (a se citi criza). Ne fac viata mai vioaie, mai interesanta, mai altfel. Le multumim din suflet pentru asta.

Context 2:  Conform datelor Institutului National de Statistica, numarul angajatilor din administratia publica a crescut cu aproape 26 de mii de persoane in perioada octombrie 2008- octombire 2009. Adica exact atunci cand Romania a simtit din plin socul intrarii in criza si scaderea abrupta a veniturilor statului, iar toti acesti noi angajati au fost platiti din bani publici.

Potrivit unei centralizări făcute de Mediafax, companiile de stat şi instituţiile publice se întrec în achiziţii de maşini, laptopuri, telefoane mobile, echipamente electrocasnice şi mobilier din fonduri europene, cheltuind 124 de milioane de euro în 4 luni, cât tot anul trecut!!! Instituţii guvernamentale şi companii de stat au cumpărat, în primele patru luni ale anului 2010, maşini, laptopuri, telefoane mobile, echipamente electrocasnice şi mobilier de peste 100 milioane euro şi au bugetat alte achiziţii similare de 24 milioane euro, informează Mediafax. Valoarea cumulată este apropiată de cea cheltuită, în acelaşi scop, pe parcursul întregului an 2009 (140 milioane euro). Pe lângă autoturisme, laptopuri, computere, telefoane mobile, aparate de aer condiţionat, fotocopiatoare, imprimante laser color, s-au achiziţionat şi bunuri mai „exotice” , cum ar fi laxative şi alte medicamente (Serviciul Român de Informaţii Externe), şosete (Romsilva), fotolii, perne, sisteme de derulare a hârtiei igienice, aparate de gătit, uscătoare pentru mâini, perii de toaletă, aspiratoare, prosoape, prelungitoare priză, distribuitoare automate de săpun (Ministerul Apărării).

Achiziţii de computere şi alte echipamente informatice au mai fost efectuate, printre altele, de Loteria Română (echipament de comunicaţii şi servicii întreţinere de 45,9 milioane lei), Poşta Română (imprimante color de 3,2 milioane lei), Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (sistem de control al comunicaţiilor şi servere de 1,34 milioane lei).

Serviciul de Informaţii Externe a cumpărat laxative şi alte medicamente de 87.278 lei, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a cheltuit 214.623 de lei pentru papetăria şi birotica necesară în 2010, Romgaz a cumpărat pachete software şi sisteme informatice de 628. 960 dolari de la sucursala din Bucureşti a unei firme din Ciudad de Panama, precum şi servere şi alte pachete software de 7,8 milioane lei. Romsilva a cumpărat şosete de 29.162 lei, un mizilic pe lângă cele 11,7 milioane de lei cheltuiţi de Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru cămăşi, ciorapi, pulovere, şepci şi cravate.

Ministrul Videanu susţine că nu ştie despre „investiţia” de la Electrica Bucureşti. Compania subordonată a încheiat un contract de închiriere de autoturisme pentru deservirea salariaţilor din sediul companiei, pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2010, în valoare de 1,86 milioane lei. La sediul central al Electrica muncesc mai puţin de 200 de salariaţi, ceea ce înseamnă că se cheltuiesc peste 1.000 de lei pe lună cu deplasarea fiecărui angajat!! Ministerul Apărării a pregătit la rândul său o gamă diversificată de achiziţii: mobilier, fotolii, perne, sisteme de derulare a hârtiei igienice, televizoare color, frigidere cu congelator, aparate de uz casnic pentru gătit, jaluzele, uscătoare pentru mâini, perii de toaletă, aspiratoare, distribuitoare automate de săpun şi îmbrăcăminte sportivă de 932.990 lei. Pe lista companiilor de stat care au încheiat asemenea achiziţii se află astfel şi societăţi cu cele mai mari pierderi din economie şi pentru care Guvernul a fost obligat de către Fondul Monetar Internaţional să instituie un sistem de monitorizare financiară, precum CFR Călători sau Metrorex.

In aceasta perioada cand se anunta disponibilizari masive si aproape 1 milion de oameni vor ingrosa randul somerilor, guvernul a aprobat alocarea a jumatate de miliard de euro pentru un site! Proiectul se numeste „e-Romania” si a fost propus de MCSI. Executivul a alocat o jumatate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013. Astfel, in 2010 vor fi alocati 245.100.000 lei, in 2011 – 714.500.000 lei, in 2012 – 575.800.000 lei, iar in 2013 – 364.800.000 lei. Sub sloganul „Tara mai aproape de cetateni”, „Strategia nationala e-Romania urmareste modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile. La nivelul PIB, contributia si efectele informatizarii serviciilor publice se vor cifra la 90 de milioane de euro in 2010 si 190 de milioane de euro in intervalul 2011-2013”, se arata intr-un comunicat al MCSI (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale).

Un patinoar olimpic din Romania costa 12 milioane de euro!! Un patinoar din Ungaria, echivalent ca dimensiuni si numar de locuri, este de trei ori mai ieftin. Gazeta Sporturilor a descoperit ca vecinii nostri de la vest au reusit sa construiasca, in localitatea Miskolc, un patinoar olimpic acoperit cu doar 4 milioane de euro, in vreme ce Ministerul Dezvoltarii si Primaria Brasovului au platit pentru arena sportiva din orasul de sub Tampa 12 milioane de euro. In perioada 2009 – 2010, firma MBS, detinuta de consilierul PDL Gabriel Szilagy a incasat peste 12 milioane de euro pentru constructia patinoarului din oras. Investiţia, inaugurată acum o lună şi jumătate, costa iniţial 8 milioane de euro, dar s-a ajuns la peste 10,5 milioane, deşi patinoarul s-a ridicat în trei luni pe o structură existentă. Atribuirea s-a făcut către MBS fără licitaţie şi fără anunţ de participare, de către Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci de Vasile Blaga. Recent, “Jurnalul Naţional” a publicat o investigaţie pe această temă, în care voci din Braşov au numit afacerea “un jaf public”.

În luna iunie 2009, mai multe ziare, începând cu Gazeta Sporturilor, au relatat că Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, a acordat fără licitaţie suma de 630.000 de euro unor firme de apartament, cu acţionari comuni în vederea organizării de manifestări cu ocazia Zilei Tineretului la Bucureşti şi Costineşti. Aparent, sumele cheltuite pentru scena de concert de la Costinesti, ca şi cele pentru prestaţia muzicienilor depăşeau cu mult costurile de pe piaţă. Monica Iacob-Ridzi a negat acuzaţiile de deturnare de fonduri.

(Surse: Gandul; Hotnews; Wikipedia; Incont.ro; etc)

5 răspunsuri sa “Realitati nesimtite”

 1. alexandra Says:

  iti las un articol pe care l-am gasit si eu in alta parte

  http://fiftyfirst.wordpress.com/2010/05/11/ce-obligatie-are-statul-fata-de-angajatii-bugetari-pensionari-si-asistatii-social/

  oamenii nu inteleg multe…nu ca as tine cu o tabara sau alta..la urma urmei nici eu nu inteleg multe, insa ar trebui sa gandim la rece si sa luam in calcul toate posibilitatile, fie ca ele ne fac rau sau bine…si ar trebui sa facem asta inainte de a reactiona instinctiv. dar am multe de invatat si eu, cum am mai zis…

 2. Am pretentia de a crede ca tzin doar cu dreptatea, nu cu unii sau altii. La articolul ala (de 2 lei vechi) am raspuns si eu, si ma bucur ca am dat tonul acolo la reactiile adverse, firesti de altfel. Ziceam ca:
  ‘Cetatene, imi calc pe inima si incerc totusi sa-ti raspund, foarte pe scurt, la ineptiile debitate de tine in articol, in speranta ca te vei mai documenta referitor la subiectele pe care le abordezi.
  – “statul ia laptele de la gura copiilor/medicamentele pensionarilor/pâinea profesorilor, etc” – Da, o face, atata timp cat oriunde in lume statul asigura anumite alocatii pentru copii, inclusiv o parte din laptele ala care li se ia bebeilor si li se da firmelor private ale acolitilor politici, etc. Da, o face, atata timp cat un pensionar amarat a muncit zeci de ani de zile ca sa ai tu acuma ce s-a construit pe vremea raposatului, a platit darile la stat, da jumate din pensia mizera pe medicamente si statul ii ia o parte din banii de paine ramasi, pe care ii merita cu prisosinta… Da, o face, atata timp cat un profesor castiga un salar de rahat, si mai e si luat la misto de puradeii de bani gata, a caror parinti trag sforile in “privat”…
  – … care mediu privat nu e maica tereza, pentru ca preturile, invartelile de tot felul si atitudinea privatilor fata de “grasii de la stat” lasa mult de dorit…
  – “statul este un angajator ca oricare altul”; “rolul statului e de a furniza cetatenilor bunuri publice”, etc…. Fals! Statul nu e nici angajator, nici furnizor. Statul e un administrator, si e cel care are datoria si parghiile de a gestiona si corela cat mai bine si mai eficient realitatea atat economica, cat si sociala (printre altele). Statul trebuie sa gestioneze resursele publice, iar prietene, dezvoltare durabila inseamna social+economic+mediu!
  – “nu ar trebui scăzute veniturile bugetarilor/pensionarilor pentru că astfel diminuăm consumul, deci cauzăm probleme şi mediului privat”. In primul rand, nu se respecta ideea de contract si un drept castigat. Apoi, sigur ca scade puterea de cumparare si incasarile privatilor vor fi mai mici. Dar nu asta e problema. Problema e ca oamenii aia care raman deodata fara un sfert de salar, si care au si ei creditele lor, ratele lor, nevoile lor, te trateaza pe tine cand esti bolnav (ce-ar fi sa te trateze cu 25% mai prost, asa, la misto, cand esti disperat de bolnav?!), oamenii aia iti educa plozii, etc, etc.
  – cel mai probabil masura asta n-o sa ne scoata din criza, ci o sa urmeze majorari de taxe, impozite, etc. Ne-au intrebat pe noi cand au facut imprumuturi de la FMI? Ne-au aratat noua unde s-au dus banii luati de la FMI? Sunt ei atat de corecti precum vor sa para? Ei care ne mint si ne batjocoresc zi de zi pe toti, atat pe privati cat si pe aia de la stat care-si platesc toate impozitele si taxele si care nu-s vinovati pentru hotzia si impotentza conducatorilor. In Romania de azi nu exista stat si privat, stimabile, exista doar clientela politica.
  – rolul statului, in primul rand, e acela de a respecta cetatenii sai, e acela de a-i trata egal, prin urmarirea aplicarii legii si a constitutiei. De care dumneata, cetatene, esti inselat si privat.
  – vezi ca cica a intrebat Videanu de tine, da’ tu tot Batman, Batman… Of, mare-i gradina ta, Doamne!! P.S. Poate esti interesat sa vezi unde se duc banii statului, am facut un mic rezumat la mine pe blog. P.S.2: Incercati totusi sa nu cadetzi in capcana lor, aceea de a invrajbi mediul privat cu cel public, conform dictonului “divide et impera”! Cat despre tine, stimabile, impresia generala e aceea a unui tanar entuziast, depasit de valul democratiei prost intelese, care insira termeni economici fara a avea logica unei argumentatii solide, a unei idei proprii, care sa vada lucrurile dincolo de aparente. Aveam si eu un coleg in liceu care mi se tot lauda ca citea o ditamai caramida de carte in 2-3 zile. Il intrebam ce parere are si era incapabil sa aiba o viziune, cel mult imi facea un rezumat. Na, macar pe atunci se mai citea…’

 3. alexandra Says:

  :))) imi place ….dar vezi, tu esti inflacarat, celalalt e sec….eu totusi sper ca toti oamenii sa gandeasca bine si sa ajunga la un consens, ca altfel ne ducem de rapa

 4. Strumfy Says:

  Felicitari pt articol . L-ai facut oricum praf pe tocilar , probabil a citit si el 2 carti de economie si acuma a postat 3 posturi pe blog ca sa para inteligent.Cum foarte bine ai punctat , situatia tragica a economiei romanesti nu se datoreaza pensionarilor si celor de la buget care vezi cheltuie cu nerusinare banii publici ( in fond si la urma urmei nu isi ia sarmanul de la ghiseu televizoare cu plasma si celulare din salariul sau ) ci sefului sau care este numit cel mai adesea de catre partid si are o singura misiune : sa fure pt partid.
  Ce ma enerveaza fraierii astia de citesc ei carti de economie dar de fapt realitatea romaneasca ii depaseste , este ca si cum mergi sa inveti un trib de canibali sa construiasca rachete atomice.
  Alt viitor anal-ist politic de succes , probabil o sa dea vreo spaga sa ajunga sa care servieta lui Basescu si sa doarma si el pe banii publici prin birourile de la guvern.

 5. Strumfy, probabil daca am impozita pupinbasismul, am colecta mult mai multi bani la buget decat 500 milioane euro de la pensionari, suma echivalenta cu implementarea proiectului e-Romania (un preaminunat site), fara de care nu putem supravietui. Vin de parca ar fi lipsit 6 ani din tara si se minuneaza de prezent. Eu stiu ca daca un management e prost, schimbi managerul. Cand evaziunea fiscala se ridica pe la zeci de miliarde de euro si e in crestere, cand prioritatile cheltuirii banilor sunt aberante, etc, tu vii si lovesti in cel mai slab. Si vine ‘privatul’ si vrea decapitarea ‘bugetarului’. Pai fac si eu ca Ponta: da’ cand aveati profit cu sacul, pe umerii nostri, ati venit sa il impartiti cu noi?! Da’ numai bugetarii, pensionarii si aia amaratzi tre sa plateasca, restul nu?!
  Da, totul e manevrat politic, nu conteaza pregatire, bun simt, nimic. Inghetarea salariilor, ca in alte tari decente, era suficienta in conditii normale. Hai, cel mult, ca in Spania de azi, un maxim 5% reducere era destul. Dar la ai nostri tupeul e mai mult de 25%. Nu mai vreau sa vad pasivitate din partea noastra, a plevushtii (pulimii), nu mai vreau resemnare, vreau sa reactionam. Pentru ca s-a ajuns prea departe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: