blOg cu O de la Este

Intr-o lume invadata de bloggeri, acolo unde, daca ar fi existat, blogul lui Octavian Paler (fie-i tarana usoara) ar fi fost surclasat net de cel al lui Cabral, am atins si eu pragul de 10000 vizualizari unice, motiv pentru care va multumesc voua, celor ce n-aveti altceva mai bun de facut decat sa ma cititi. Poate am mers si eu pe principiul „mai bine sa fie si sa nu trebuiasca decat sa nu fie si sa lipseasca”, poate am vrut sa scot pe taraba cateva legaturi de ganduri verzi, poate nu conteaza ce si cum, atata timp cat pur si simplu. Nu postez foarte des din doua motive. Pe de o parte nu am prea mult timp, fiind bagat in niste ‘proiecte’, iar pe de alta parte nici feedback-ul de la voi nu e suficient de puternic incat sa zic ca merita, desi astept in continuare sugestii, reclamatii si propuneri. Si pentru ca in continuare articolul cel mai vizualizat este „Dumnezeu vs. stiinta”, redau aici al 38-lea comentariu primit la el, in ideea ca mie cel putin mi s-a parut chiar interesant:

„Cele doua energii fundamentale yang (cosmica) si yin (telurica) in impletirea lor creaza lumi, sisteme solare, dimensiuni existentiale. Principii complementare, desi aparent opuse feminin-masculin; intuneric-lumina; abstract-concret, yin-yang constituie un intreg inseparabil si ireductibil. Orientalii privesc lumile ca pe monede cu doua fete: feminin-masculin=om; intuneric-lumina=zi; abstract-concret=realitate samd. Fizicianul Heisenberg explica: “ceea ce observam nu este natura in sine, ci natura expusa metodei noastre de examinare”, cu alte cuvinte, in quantica particulele capata forme diferite in functie de modul in care le privim. In universul quantic nu exista forme prestabilite ca in cel newtonian. In functie de evolutia mintii, realitatea “obiectiva” isi schimba infatisarea. Shamanul care priveste jungla vede si comunica cu natura altfel decat turistul din New York. Ca sa ne intelegem, in aceasta paradigma actantul, actiunea si obiectul actiunii nu sunt trei elemente distincte ci un tot unitar. In Bhagavadagita este scris: ” Toate se indeplinesc de catre Tendintele Naturii; cel cu Sinele tulburat de Eu gandeste, faptuitorul sunt eu!”. In Upanisade exista o maxima care exprima foarte bine realitatea quantica: “Cand mintea este tulburata se naste pluralitatea, dar cand mintea este linistita, aceasta pluralitate dispare”. Lumea se schimba in functie de cum o percepem. Hristos spune ca este mai bine sa vedem barna de sub propriul nas decat paiul din ochiul celuilat. Quantica explica de ce florile miros diferit in functie de cel care le culege. Cartea lui Capra, Taofizica prezinta un adevar teribil. Vechile religii au transpus in mit, epopee si arta predicatele celei mai moderne dintre stiinte, demonstrand cu argumente temeincie ca religia si stiinta nu sunt opozabile ci complementare!”

P.S.: Mersi, Catalin, pentru comment. Pana nu mai erupe un vulcan de la celalalt capat al continentului, care sa ne arate cat de mici si impotenti suntem, si care sa ne faca sa facem pe noi in case sau in aeroporturi, le doresc tuturor cititorilor mei la cat mai multe succesuri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: